Mitä on kinkerit?

20.2.2017 13.34

omenapuu_kinkerit.jpg

Uuraislaiset ovat pitäneet kiinni kyläkinkereistään. Uuraisilla on vuoden 2017 kierroksen alkaessa 7 kinkeripiiriä. Uuraisten seurakunta pitää mielellään yllä kinkeriperinnettä, sillä siinä seurakunta menee sinne, missä ihmiset ovat, kylille ja koteihin.

Kinkereillä koetaan naapuruston kanssa yhteenkuuluvuuden tunnetta, mikä on entistä tärkeämpää, kun spontaani kyläily vähenee ja moni kylä on menettänyt keskeisiä kokoontumispaikkojaan.

Kinkereillä on sen lisäksi mahdollisuus tutustua yhteisvastuukeräyksen teemoihin ja useimmiten kinkereillä on valittu yhteyshenkilöitä vapaaehtoistehtäviin.

Tärkeä perinne on myös kylänvanhimman valinta. Hänen tehtävänään on etsiä ja sopia seuraavan vuoden kinkeripaikka. Useimmat kinkerit järjestetään Uuraisilla kodeissa, mutta muutamat seurakunnan tiloissa tai kouluilla.

Kinkeriperinne juontuu keskiajan papiston ripitysmatkoihin, jotka kehittyivät ajan mittaan lukutaidon ja kristinopin kuulustelutilaisuuksiksi. Kinkeri-sana juontuu ruotsin kielen sanaan gengiärdh, joka tarkoittaa piispan matkakestitystä. Kinkereitä järjestettiin laajasti kansakoulujen yleistymiseen asti. Vielä 1960-luvulla nuoret pyrkivät kinkereillä rippikouluun. Katekismusta, Raamattua ja virsiä piti osata laajasti, ja kinkerikuri oli jämäkkä.

Kinkereihin kuuluu vieläkin kasvatusta ja leppoisaa keskustelua yhteisvastuun ajankohtaisista aiheista sekä virrenveisuuta.

Tervetuloa keskustelemaan ja kohtaamaan oman lähiseudun ihmisiä. Kinkerit ovat avoimia kaikille - voit tulla mukaan muillekin kuin oman kotikylän kinkereille, eikä haittaa vaikka osallistuisit useammillekin!

Kinkerien ajankohdat löytyvät tapahtumakalenterista sekä alla olevasta linkistä.

Kinkerit Uuraisilla 2017